În ultimii ani conceptul Hygge a luat mare amploare și a devenit foarte cunoscut dincolo de granițele țării unde a luat naștere.
Primul meu contact cu acest concept a fost prin cartea Mica Enciclopedie Hygge: Rețeta Daneză A Fericirii, care m-a cucerit prin ideile foarte simple, dar cu un efect foarte benefic asupra stării noastre de spirit.
Să vedem ce înseamnă Hygge și cum putem să ne îmbunătățim starea de spirit prin câteva metode simple.
Ce Înseamnă Hygge?
Definiția oficială a cuvântului hygge (ˈh(j)uːɡə,ˈhʊɡə) ar fi o calitate a confortului și a convivialității confortabile care generează un sentiment de mulțumire sau bunăstare (considerată ca o caracteristică definitorie a culturii daneze).
Se spune că locuitorii Danemarcei sunt cei mai fericiți oameni de pe planetă. Dacă acesta este secretul lor, de ce să nu profităm și noi de aceste simple reguli?
Numită și confortul sufletului, Hygge este plăcerea lucrurilor mici, arta de a face fiecare loc și fiecare moment să fie special, să ne simţim acasă oriunde ne-am afla.
Cum Adoptăm Hygge În Viața Noastră?
Deși acest concept a pornit din cultura daneză, multe dintre principiile lui nu ne sunt străine.
Hygge poate însemna o mulțime de lucruri:
-
cum să ne amenajăm locuința pentru a crea un spațiu plăcut și intim (folosind lumânări, perne și pături pufoase, fotolii confortabile) de care să ne bucurăm în orice moment al zilei,
-
momentele plăcute petrecute alături de oameni dragi noua (a găti masa împreună cu prietenii sau familia, jocurile de societate alături de prieteni, o cină romantică și liniștită alături de partenerul nostru),
-
bucuria de-a trăi și de a fi prezent în orice moment, fără să fii distras de diverși factori,
-
micile plăceri ale vieții: o cafea delicioasă, o ciocolată gustoasă, prăjituri și mâncăruri gătite acasă,
-
timpul petrecut în natură, plimbări în parc, o ieșire la cabană cu prietenii, activitățile fizice făcute afară,
-
fericirea găsită în lucrurile mici, în plăcerile simple.
11 Moduri De A-ți Face Viața Mai Hygge
1. Petrece timp de calitate cu prietenii și familia
Toți știm că timpul de calitate petrecut alături de cei dragi nouă ne face fericiți. Dar când a fost ultima oară când ai stat alături de cei dragi ție la o masă, să vă delectați cu mâncare gătită și cu povești nesfârșite?
Momentele de râsete și de glume alături de un desert făcut acasă - acesta e hygge.
2. Așezați-vă lângă un șemineu
Puține lucruri trezesc sentimente de confort și căldură mai mult decât un foc în șemineu, în serile reci de iarnă.
Căutați o cabană la munte, unde să mergeți cu prietenii, să vă bucurați de un weekend liniștit, departe de gălăgia orașului.
Dacă totuși vrei să te bucuri de acest sentiment acasă și nu ai șemineu, aprinde o lumânare cu fitil de lemn, care imită sunetul unui foc în șemineu.
3. Păstrați lucrurile simple
De ce să petreceți ore în șir închiși în bucătărie, chinuindu-vă cu rețete complicate din cărțile de bucate când puteți opta pentru ceva mai simplu, care să fie gătit rapid, pentru a vă bucura de alte plăceri ale vieții?
Alege să gătești ceva simplu precum o supă care-ți încălzește inima sau un simplu pui la cuptor, gustos și delicios.
Optați întotdeauna pentru ceva simplu, dar delicios, care poate fi gătit cu minim de efort.
4. Folosiți lumânări parfumate
Danezii iubesc lumânările. Flăcările pâlpâitoare creează o strălucire efemeră și creează o atmosferă caldă până și în cele mai reci încăperi.
Puteți încerca seara sau în zilele mai înnorate să aprindeți câteva lumânări parfumate în locul becurilor sau să optați pentru lumini calde în locul celor reci și să observați efectul pe care îl au asupra dispoziției voastre.
5. Decorați interiorul cu elemente din exterior
Danezii îndrăgesc foarte mult natura, de aceea aleg să aibă elemente din exterior înglobate în decorul din interior. Gândiți-vă la un perete cu piatră expusă, podele din lemn sau mese realizate din copaci grozavi.
Puneți pe mobilă obiecte din ceramică, puneți în vază crengi frumoase în loc de flori de plastic, iar de pe canapea nu trebuie să lipsească păturile și pernele din materiale călduroase și plăcute la atingere.
6. Pregătiți prăjituri și pâine acasă
Un element specific hygge este acela de a găti prăjituri și păine în casă.
Acestea aduc o stare de bine prin acțiunea în sine de a lucra cu aluatul, care aduce relaxare, dar și prin faptul că ne trezește amintiri din familie și copilărie prin mirosul lor extrem de plăcut care umple toată casa și ne umple inimile.
7. Beți ciocolată caldă
De preferință făcută acasă din ciocolată fină, adevărată, cu lapte cald, nu cea din plic. Savurată cu o carte în mână, sub o pătură pufoasă, delicioasă.
8. Nu te priva de plăcerile delicioase
Hygge înseamnă să ne răsfățăm cu lucrurile bune din viață, lucrurile care ne fac cu adevărat fericiți, iar cel mai adesea acest lucru înseamnă și să te bucuri de o prăjitură delicioasă sau un croissant proaspăt cu unt.
Ei bine, bucură-te de fiecare linguriță.
9. Bucură-te de natură
Nu vă lăsați păcăliți, hygge nu este doar despre statul în casă, chiar dacă este frig afară.
Totul în viață este despre echilibru și despre cum puteți să trăiți frumos și sănătos - așa că expunerea la natură este absolut esențială.
Mergi la o plimbare, să simți frigul iernii, purtând o eșarfă călduroasă de lână - 100% hygge.
10. Citește o carte bună
Deși hygge-ul este de multe ori despre timp de calitate petrecut cu prietenii sau cu familie, câteodată este vorba și despre timpul de calitate pe care-l petreci singur.
Ce poate fi mai hygge decât să aprinzi o lumânare parfumată, să te așezi pe fotoliul tău confortabil sub o pătură și să citești o carte pe care ți-o doreai de mult să o citești?
11. Deconectează-te pentru a te conecta
Hygge este antidotul vieții moderne. Toată ideea este să îmbrățișezi experiențele vieții pe deplin și să trăiești momentul, ceea ce este dificil de făcut atunci când te uiți la ecranul telefonului.
Așa că puneți telefonul pe modul avion și bucurați-vă de viață!
Ce zici, vei încerca să fii mai hygge?